fbpx

REVIEW LAPTOP: Ideapad L340


Reka bentuk asas kepada IdeaPad, komputer riba ini sangat minimalis dan tidak terlalu padat dengan aura gaming. Berwarna kelabu dengan material yang tidak mudah cabuk, komputer riba ini ternyata berada dalam kelasnya yang tersendiri.

Terdapat tulisan kecil Lenovo di sudut kanan atas yang kelihatan seperti tampalan tetapi tidak. Paparan biasa juga kelihatan di seluruh kawasan. Segala-galanya berwarna hitam kecuali pada papan kekunci yang diselitkan elemen biru sebagai warna RGB.

Dikuatkuasakan oleh Intel Core i5-9300H Processor – 2.4GHz, 8M Cache, 4 Cores – Max Turbo Frequency 4.1GHz ),laptop skrin  berukuran 15 inci dengan 4GB RAM dan 256GB SSD ini dijangka mampu menyediakan perkhidmatan yang terbaik dengan kadar harga yang berpatutan. Berkelebihan dalam sudut grafik dek kerana kewujudan  NVIDIA GeForce GTX 1050 3GB G5 96B , model ini dianggap pilihan bajet yang terbaik.

Model ini meletakkan semua portnya di sebelah kiri casis – Ia bermula dengan port pengecasan , penyambung RJ-45, port HDMI 2.0, maka dua port USB Type-A 3.1 (Gen 1), ruang audio dan port USB Type-C 3.1 (Gen 1).

Sejujurnya, saya lebih suka gaya biasa di mana sekurang-kurangnya satu port USB berada di sebelah kanan kerana ia berguna bagi saya untuk menggunakan tetikus berwayar tetapi untuk model ini, tetikus tanpa wayar sangat disyorkan bagi mereka yang inginkan keselesaan dalam menggunakan mouse.

Bagi papan kekunci, ia tampak lebih sesuai bagi mereka untuk menaip, bukan permainan. Di sini kita mendapat susun atur yang sama dengan Ideapad L340 (15 “) biasa yang hanya ditambah lampu belakang tambahan.

Walau bagaimanapun, saya berasa seperti butang utama seolah-olah terlalu padat sehingga saya selalu tersalah tekan butang yang lain. Selain itu, pad sentuhannya juga teramatlah sensitif sehingga mampu mengganggu mood saya yang masih baru dengan laptop gaming ini.

Untuk sudut grafik pula, ia mempunyai sedikit kelemahan yang mana panel grafiknya sedikit lemah, menjadikan sesetengah section laptop sedikit kabur. Akan tetapi, anda akan amat berpuas hati dengan ketahanan baterinya yang mana bagi saya, cukup sempurna bagi gamers tegar.

Sekiranya anda berminat untuk mendapatkan laptop ini, anda boleh mendapatkannya dengan harga RM299 menerusi link di bawah.

http://brightstarcomputer.com.my/gaming/laptop/laptop-general/lenovo-ideapad-l340-15irh-81lk00jrmj-grey-intel-i5-9300h-8m-2-4ghz-4gb-256gb-ssd-nvidia-gtx1050-3gb-w10-hns-15-6inch

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *